zondag 27 december 2020

Nina wristlet in vilt!

Sedert ik de patronen van SOTAK handmade heb ontdekt, ben ik grote fan van de Nina Wristlet!

Een klein tasje, maar o o o zo fijn. Werk af met een paspel en/of een handriempje en je kan zo op stap gaan.

Ik maakte de Nina in een restje vilt.  Geslaagd, nietwaar?

Niet voeren, niet keren door een keeropening...

Een stijlvol cadeau dat klaar is in een half uur (max 3 kwartier)!

Ik geef je hier graag de tutorial van, zodat je deze 'hack' ook eens kan maken.


BENODIGDHEDEN:

* het patroon van de Nina Wristlet

* stuk vilt van H 32cm op B 30cm

* een rits van 20cm (8 inch)

* eventueel als extra afwerking: een D-ring van 1,2 cm / musketonhaakje van 1,2cm en een holnietje van 9mm

* garen dat bij het kleur van je vilt past én een extra spoeltje in het kleur van je rits

Tools: wonderclips / dubbelzijdige tape van max 4mm breed / rolmes en snijmat / scherpe schaar / tool om holnieten te plaatsen / ritsvoetje en/of blindezoomvoetje


TUTORIAL:

Plooi het stuk vilt dubbel en leg het patroondeel (template a) van de Nina met de bovenzijde op de stofvouw van de vilt. Steek op de geplooide bovenzijde wonderclips en snij nu de 3 rechte zijdes met een rolmes, de afgeronde hoeken doe ik met een scherpe schaar.

Leg dit wat zuinig zodat je nadien nog uit de rest een strook van 30cm op 1,2cm én een stukje van 4cm op 1,2cm kan snijden.

2/  Duid het midden aan aan de beide lange zijdes, daar in het midden zal de rits komen.  Trek een streep maar blijf 1,5cm van beide kanten.  Duid hier ook het midden aan. 

Teken daarboven en daaronder ook een lijn, op 6mm. Het is de bedoeling dat we deze rechthoek gaan uitsnijden net naast de stylo, dus we snijden de rechthoek net iets groter uit (zo is de stylo weg). 

De lange stroken doe ik met een rolmes, de 2 korte stukjes met een scherpe schaar.

(de uitgesneden rechthoek zal dus 20cm op 1,4cm zijn)


Leg de rits eronder en check of het goed is. De metalen uiteindes van de rits moeten net in de uitgesneden rechthoek zitten. Is het te nipt, snij nog een beetje bij. 

Ben je tevreden, doe dan dubbelzijdige tape op de goede kant van de rits, dichtbij de rand van de rits. Plak de rits vast.


We gaan nu rondomrond de rits stikken. Zorg dat je nu een spoeltje op hebt zitten in de kleur van de rits. Dit stiksel is zichtbaar binnenin. Ik gebruik hiervoor mijn blindezoomvoetje en een steeklengte van 3mm. Heb je geen blindezoomvoetje, gebruik dan een ritsvoetje. 
Hecht goed aan de 2 korte zijdes, ga hier dus een paar keer heen en weer.


Knip de uiteindes van de rits af. Plooi nu de tas met de goede kanten naar buiten en steek rondomrond wonderclips. De randen moeten dus perfect op elkaar liggen, de rits bovenaan.


Wil je graag een handriempje, snij dan uit het restje vilt 2 stroken:
1/ van 4cm op 1,2cm (gezien de D-ring een doorgang heeft van 1,2cm)
2/ van 30cm om 1,2cm (omdat de musketonhaak een doorgang heeft van 1,2cm)


Doe het kleine stukje door de D-ring en steek dit tussen de zijkant van de tas, op ongeveer 3cm van de bovenzijde. Doe dit aan de kant waar je ritstrekkertje niet zit. 
We stikken nu de 3 zijdes. Steek terug een spoeltje op met het kleur van je vilt, gebruik terug je blindezoomvoetje of een gewoon naaivoetje. Gebruik een grotere steeklengte en zorg dat beide lagen vilt perfect op elkaar liggen.
Begin en eindig op 1cm van de beide bovenkanten naast de rits (anders wordt dit stuk vilt te spits).
Hecht waar de D-ring zit.
Maak mooi de rondingen onderaan.



Steek het lange stuk vilt door de musketonhaak en plooi zoals hier aangegeven. Maak een gaatje met een revolvertang en steek er een holnietje door. Zet dit vast en hang het musketonhaakje aan de D-ring.

Klaar! Enjoy!!