maandag 21 januari 2013

Amazing Marrakech !

Er lag dit jaar een dun pakje voor mij onder de kerstboom! Inmiddels weet ik dat dunne pakjes ook zeer goed kunnen zijn! Ik wou immers al een tijdje naar Marrakech en zeker het Atlasgebergte stond al jaren op mijn wish-list ! En Jan geeft graag ervaringen (zeker als hij daarin mee mag delen), dus wij alle2 content :-)

En wat voor een ervaring !! In niets is deze stad, misschien bij uitbreiding het land, te vergelijken met ons europees leven!

Wij logeerden in deze prachtige authentieke riad, waar we met volle teugen hebben genoten van de rust
midden in het drukke Medina, genieten van het zonnetje op het dakterras van waarop je een mooi zicht had op het Atlasgebergte, lekker nippen van een echte Marokkaanse muntthee... :-)
Eens je de riad verlaat en het drukke Medina intrekt, moet je je echt schrap zetten voor de enorme drukte in de straten: iedereen rijdt door elkaar, constant geclaxoneer naar elkaar, véél te veel brommers voor de smalle straten (de geur van de uitlaatgassen hoef ik allicht niet te beschrijven ?), geen voetpaden, dus iedereen loopt overal, alles gebeurt eigenlijk op straat, ezels met overladen karren met groenten, fruit, familieleden, ....

Van het noorden van Medina ga je naar het zuiden, via de Soeks, mogelijks nóg smallere straatjes (uiteraard met opnieuw véél te veel brommers), wel honderden winkeltjes met koopwaar (slofjes, kledij, potjes, kruiden, lederwaren, etc etc), volgepropt tot in de nok, daartussen slagers etalerende de karkassen (maar voor de duidelijkheid hangen ze de kop ernaast, zodat je weet van welk dier het is)!

De armoede in de Medina is zo schrijnend en maakt van de bevolking ook een meester in onderhandelen, voor alles vragen ze dirhams, "non merci" zeggen wordt al snel een gewoonte.
Voor hen is het jammer genoeg een pure noodzaak, een struggle for life !

Op een uur rijden van de stad, krijg je een adembenemend zicht op het Atlasgebergte, prachtige rotsen met besneeuwde toppen nodigen je uit om verkend te worden!
Met een berber-gids beginnen we aan een dagtocht, die ongelofelijk de moeite is, blij dat ik dit heb kunnen doen, de film ' Seven years in Tibet' blijkt daar opgenomen te zijn. Je wordt gewoon stil met het contrast tussen het Berber-bestaan en ons leven thuis...

We hebben ongelofelijk genoten van het eten, de muntthee, de kruiden, harira (Marokkaanse soep), tajine, tanjia, couscous, etc etc: heerlijk genieten !Het was gewoonweg een échte Marrakech-ervaring, voor wie zin heeft in avontuur :-)

3 opmerkingen:

 1. Dag An.
  Dat lijkt mij een zalig reisje.
  Marokko staat ook op mijn verlanglijstje.
  Bedankt trouwens voor de mooie reclame :)
  Groetjes,
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 2. A trip down memory lane ... In 2000 was ik er ook. Een rondreis door Marokko: vanuit Marrakech over het Atlasgebergte richting Sahara en dan terug. Mooie momenten en soms ook schrijnende situaties. Gelukkig zijn het vooral de mooie herinneringen die blijven hangen: de fantastische kleuren, het lekkere eten en de unieke ervaringen!

  BeantwoordenVerwijderen